Vanaf 1 januari 2018 kunnen ook gepensioneerden bijklussen als flexi-jobwerknemer. De regeling is sindsdien ook van toepassing in bepaalde handelszaken, bakkerijen, kap- en schoonheidssalons.
Wat is een flexi-job?
Een flexi-job is een flexibele en (para-)fiscaalvriendelijke tewerkstelling van bepaalde duur of van een ‘welomschreven werk’.
Flexi-jobwerknemers ontvangen een “flexiloon” van minimum 9,88 euro bruto per uur (vakantiegeld inbegrepen). Op dit loon moet de werkgever alleen een werkgeversbijdrage van 25% betalen. De werknemer moet geen werknemersbijdrage en geen belasting betalen. Bruto is dus netto.
Via de werkgeversbijdrage bouwt de werknemer wel sociale rechten op.
Wie komt in aanmerking als flexi-jobwerknemer?
- personen die minstens 4/5en werken bij één of meerdere werkgevers (de sector speelt geen rol) in het 3e kwartaal voorafgaand aan de flexi-jobtewerkstelling;
- gepensioneerden.
In welke sectoren?
Het flexi-jobsysteem bestond al in de horecasector (PC 302) en is sinds 1 januari 2018 uitgebreid naar volgende sectoren:
- de handel in voedingswaren (PC 119);
- de zelfstandige kleinhandel (PC 201);
- de kleinhandel in voedingswaren (PC 202),
- de middelgrote levensmiddelenbedrijven (PC 202.01)
- de grote kleinhandelszaken (PC 311);
- de warenhuizen (PC 312);
- het kappersbedrijf en de schoonheidszorgen (PC 314);
- de bakkerijen (PC 118.03).
Waarom specifiek deze sectoren? Uitbreiding mogelijk in de toekomst?
Het flexi-jobsysteem is beperkt tot bovenvermelde sectoren. Andere sectoren komen niet in aanmerking. Zolang de wetgever dit verschil redelijk kan verantwoorden, is er geen schending van de grondwettelijke principes van gelijkheid en non-discriminatie.
De regering verantwoordt haar keuze doordat het flexi-jobsysteem beperkt is tot arbeidsintensieve sectoren die door hun activiteit vaak met pieken geconfronteerd worden en dus nood hebben om die pieken met flexibele arbeidskrachten op te vangen.
Of het flexi-jobsysteem in de toekomst nog verder uitgebreid zal worden naar andere sectoren is een politieke vraag. De wetgever zal in dat geval op zoek moeten gaan naar een ander criterium om het nieuwe onderscheid tussen sectoren te verantwoorden.
Wil u meer weten over flexi-jobs? Commit Advocaten helpt u graag verder.
Ondanks alle zorg die besteed is aan het opstellen van deze tekst, blijven vergissingen en/of onvolkomenheden mogelijk. De auteur en Commit Advocaten cvba kunnen daarvoor geen aansprakelijkheid aanvaarden.