Een werknemer die wordt opgezegd of zelf opzegging geeft, heeft tijdens de opzeggingstermijn recht op sollicitatieverlof. De werknemer mag met behoud van loon afwezig zijn van het werk om een nieuwe job te zoeken, zelfs als hij zelf ontslag nam en, zo blijkt uit een recent vonnis, ook als hij ander werk heeft gevonden.
Voor wie?
Iedere werknemer, voltijds of deeltijds, arbeider of bediende, heeft tijdens de opzeggingstermijn recht op sollicitatieverlof. Ook een werknemer die de wettelijke pensioensleeftijd heeft bereikt of die ontslagen wordt met het oog op toetreding tot een SWT-regeling heeft er recht op.
Een werknemer met een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur heeft recht op sollicitatieverlof als de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd met een opzeggingstermijn.
Het recht op sollicitatieverlof geldt zowel bij opzegging gegeven door de werkgever, als in het geval dat de werknemer zelf opzegging heeft gegeven
Hoeveel?
Hoeveel sollicitatieverlof de werknemer precies mag nemen, hangt af van het feit of de werknemer recht heeft op outplacementbegeleiding.
1. De werknemer heeft recht op outplacementbegeleiding
Werknemers die recht hebben op een opzeggingstermijn van minstens 30 weken (algemene regeling) en werknemers van 45 jaar of ouder en die minstens één jaar ononderbroken bij de werkgever werkten (specifieke regeling) hebben recht op outplacement begeleiding.
Deze werknemers hebben tijdens de volledige duur van de opzeggingstermijn recht op één volledige of twee halve dagen sollicitatieverlof per week.
2. De werknemer heeft geen recht op outplacementbegeleiding
De werknemers die geen recht hebben op outplacementbegeleiding mogen tijdens de laatste 26 weken van de opzeggingstermijn één volledige of twee halve dagen per week van het werk afwezig zijn. Werknemers met een langere opzeggingstermijn dan 26 weken hebben tijdens de periode ervoor slechts recht op één halve dag sollicitatieverlof per week.
Deeltijdse werknemers hebben recht op sollicitatieverlof in verhouding tot het aantal uren dat ze per week werken.
Wanneer?
De werknemer mag zelf beslissen wanneer hij een (halve) dag sollicitatieverlof opneemt en hoeft niet te bewijzen dat hij die dag effectief heeft gesolliciteerd.
Wat als de werknemer al een andere job heeft?
Het Hof van Cassatie besliste in 1965 dat het recht op sollicitatieverlof vervalt wanneer de werknemer een nieuwe job heeft gevonden (HvC 9 april 1965). Deze rechtspraak wordt nog steeds door verschillende arbeidshoven gevolgd.
Niet iedereen is het hier mee eens. Uit de bespreking van de huidige Arbeidsovereenkomstenwet van 1978 blijkt net dat de wetgever wou dat de werknemer nog steeds recht zou hebben op sollicitatieverlof ook al heeft hij nieuw werk gevonden. De redenering was dat een werknemer, ook al heeft hij een nieuwe job gevonden, nog steeds op zoek moet kunnen gaan naar een andere of betere (nieuwe) job. De minister van Werk bevestigde dit standpunt in 2011.
Ook de arbeidsrechtbank van Antwerpen volgde recent deze redenering (arbeidsrechtbank Antwerpen 30 juni 2021). De rechter besliste dat een werknemer recht op sollicitatieverlof heeft, ook al had hij duidelijk gemaakt aan zijn werkgever dat hij een nieuwe arbeidsovereenkomst had getekend bij een andere werkgever. Het recht op sollicitatieverlof kan enkel afgewezen worden als de werkgever kan bewijzen dat de werknemer misbruik maakt van dit recht. Volgens de rechter is het opnemen van sollicitatieverlof na het tekenen van een nieuwe arbeidsovereenkomst niet automatisch een misbruik van dit recht.
* * *
Vraagt een werknemer om sollicitatieverlof op te nemen tijdens de opzeggingstermijn? Kijk na op hoeveel (halve) dagen de werknemer recht heeft en hou er rekening mee dat de werknemer nog steeds aanspraak kan proberen maken op sollicitatieverlof wanneer hij al een nieuwe job heeft gevonden.
Heeft u nog meer vragen over het recht op sollicitatieverlof, of heeft u andere vragen over de rechten van een werknemer? Commit Advocaten helpt u graag verder.
Ondanks alle zorg die besteed is aan het opstellen van deze tekst, blijven vergissingen en/of onvolkomenheden mogelijk. De auteur en Commit Advocaten cvba kunnen daarvoor geen aansprakelijkheid aanvaarden.