Sinds de verspreiding van het Corona-virus in ons land klinkt het begrip social distancing bekend in de oren. Het verplicht afstand houden geldt als één van de belangrijkste maatregelen die werden opgelegd door de regering om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Voor ondernemingen die de continuïteit van hun activiteiten willen verzekeren is het cruciaal om social distancing op een werkbare en effectieve manier toe te passen. In deze blogpost bespreken we hoe dit het best kan gebeuren.
1. Wat?
Social distancing is een reeks van infectiebeperkende of -controlerende acties of maatregelen bedoeld om de verspreiding van een besmettelijke ziekte te stoppen of te vertragen. De bedoeling is om de kans op contact tussen personen die geïnfecteerd zijn en anderen te verminderen en zo het verspreiden van de ziekte te minimaliseren.
De maatregel is effectief wanneer het gaat om infecties die zich verspreiden via druppels (hoesten niezen, loopneus), direct fysiek contact, indirect contact via besmette voorwerpen of oppervlakken en via de lucht. Aangezien dat het geval is voor het coronavirus, is social distancing een belangrijke maatregel die de verspreiding ervan kan beperken.
2. Welke ondernemingen?
De regering heeft een onderscheid gemaakt tussen niet-essentiële en essentiële ondernemingen:
Niet-essentiële ondernemingen zijn verplicht om telewerk te organiseren voor elke functie waar dit mogelijk is, zonder uitzondering. Voor de functies waar telethuiswerk niet kan worden toegepast, moeten de ondernemingen de nodige maatregelen nemen om de naleving van de regels van social distancing te garanderen.
Essentiële ondernemingen zijn niet verplicht om iedereen te laten thuiswerken. Deze ondernemingen moeten wel, in de mate van het mogelijke, het systeem van telethuiswerk en de regels van social distancing toepassen.
Alle ondernemingen die open blijven – zowel niet-essentiële als essentiële - moeten dus de regels over social distancing strikt naleven. In onze vorige blogpost bespraken we welke sancties kunnen opgelegd worden aan ondernemingen die de opgelegde maatregelen niet naleven.
3. Concrete maatregelen op de werkvloer
De ondernemingen die open blijven maken best een risicoanalyse waarbij per activiteit/situatie het risico, de evaluatie van het risico en de maatregelen worden weergegeven. Er kan vertrokken worden van de bestaande risicoanalyses in het kader van veiligheid, gezondheid en welzijn op het werk. Als blijkt dat het toepassen van social distancing -maatregelen niet mogelijk is voor bepaalde activiteiten kan overwogen worden om ze tijdelijk op te schorten om op die manier andere meer essentiële activiteiten of processen, waar social distancing wel kan, veilig te stellen.
In een document dat werd verspreid door de Sociale Inlichtingen-en Opsporingsdienst (SIOD) worden heel wat concrete maatregelen besproken die een onderneming kan nemen om de regels over social distancing correct na te leven. Hieronder pikken we er een aantal voor u uit. De volledige tekst kan u hier nalezen.
1. Afstand houden
De regel die intussen iedereen wel kent is afstand houden. Volgens de maatregelen die de regering heeft opgelegd moet er minstens 1,5 meter afstand worden gehouden.
Tips:
Indien de werkorganisatie het toelaat, gebruik dan een ruimere marge, zoniet garandeer minimaal 1,5 meter;
Gebruik markeringen, linten of fysieke barrières om zones of plaatsen af te bakenen;
Gebruik spreidingsmaatregelen bij in-, uit en doorgangen met de hulpmiddelen hierboven opgesomd;
Bekijk de mogelijkheden van spreiding van het werk in de tijd gedurende een werkdag. Dit heeft automatisch een impact op het aantal aanwezige personen;
Spreid ook zoveel mogelijk de pauzes, met tussenpozen in plaats van samenvallend.
2. Beperk de aanwezigheid in ruimten of op plaatsen waar groepen mensen aanwezig zijn
3. Isolatie of afgezonderde tewerkstelling
Dit is een extreme vorm van afstand houden. Normaal moet zoveel mogelijk worden vermeden dat werknemers afgezonderd werken maar nu kan het een tijdelijke optie zijn.
Tips:
Werkplekken onderbrengen in afzonderlijke ruimtes met bezetting door 1 persoon;
Werkplekken onderverdelen;
Indien mogelijk voor de uitvoering van het werk kunnen teams die normaal per 2 opereren teruggebracht worden naar 1 persoon;
Zorg bij afgezonderde tewerkstelling voor een mogelijkheid van sociaal contact/controle via bv. walkie-talkies of andere systemen die geen actie van de ontvanger vergen. Ook man-down of andere systemen die immobiliteit detecteren, kunnen worden ingezet voor de veiligheid van de geïsoleerde werknemer.
4. Gebruik digitale communicatiemiddelen of een luidsprekersysteem voor bijeenkomsten zoals vergaderingen, opleidingen of werkoverleg
5. Zorg ervoor dat iedereen de hygiënemaatregelen heel goed naleeft
6. Gebruik van beschermingsmiddelen
Voorzie het gebruik van beschermingsmiddelen als het noodzakelijk is om korter dan 1,5 meter bij iemand te komen of als je een gesloten ruimte moet betreden waar veel mensen aanwezig zijn.
Tips:
Om enig effect te hebben, moeten maskers correct en consistent gedragen worden gedurende de tijd dat ze gebruikt worden;
Gewone mondmaskers of chirurgische maskers vormen een fysieke barrière en beschermen werknemers tegen gevaren zoals spatten of grote druppels. Die maskers capteren ook partikels of lichaamsvloeistoffen uitgestoten door de drager. Op die manier beschermen ze ook andere mensen tegen blootstelling door de drager. Dat ze helpen om vingers en handen weg te houden van mond en neus is een gunstig neveneffect. Dit soort maskers is geen persoonlijk beschermingsmiddel. Ze beschermen de drager niet tegen inademen van kleine partikels of druppels met virussen. Ze sluiten niet naadloos aan op het gezicht en de stof filtert geen kleine deeltjes;
De juiste persoonlijke beschermingsmiddelen beschermen de drager wel. Voor persoonlijke beschermingsmiddelen bestaan strikte normen met beschermingsgraden en ze vergen een risicoanalyse, informatie voor en opleiding van de gebruiker;
Het gebruik van maskers mag geen op zichzelf staande maatregel zijn maar moet altijd gezien worden in samenhang met de andere preventiemaatregelen.
Opgelet! Het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen voor activiteiten die strikt genomen die bescherming niet nodig hebben, louter om de continuïteit van de activiteiten in niet-essentiële diensten of sectoren te kunnen verzekeren, druist in tegen de geest van de genomen coronamaatregelen. Op die manier komt mogelijk de beschikbaarheid van deze beschermingsmiddelen noodzakelijk voor zorgverleners, interventieploegen of andere werknemers die omgaan met gevaarlijk stoffen en biologische en chemische agentia in het gedrang.
***
Voor meer informatie over alle Corona-maatregelen die een invloed kunnen hebben op uw onderneming kan u bij ons terecht.
Het Commit-team blijft paraat (voor al uw vragen), maar werkt met gesloten deuren.
U kan ons bereiken op ons vast telefoonnummer 09/395.30.40 of op onze mobiele nummers:
Joris De Keersmaeker: 0498/69.17.57
Sabine Vanoverbeke: 0473/80.17.96
Pieter Sichien: 0472/80.96.28
Ondanks alle zorg die besteed is aan het opstellen van deze tekst, blijven vergissingen en/of onvolkomenheden mogelijk. De auteur en Commit Advocaten cvba kunnen daarvoor geen aansprakelijkheid aanvaarden.