Naar aanleiding van het interprofessioneel akkoord 2023-2024 worden opnieuw een aantal maatregelen genomen om de economie te relanceren (zie voor de maatregelen naar aanleiding van het interprofessioneel akkoord 2021-2022 het volgende blogbericht), o.a.
Voor alle sectoren en dit voor de periode van 1 juli 2023 tot en met 30 juni 2025 worden bovenop de vrijwillige overuren (zie blog), opnieuw relance-uren ingevoerd;
De verhoging van het aantal “fiscaal vriendelijke” overuren van 130 naar 180 zou worden verlengd tot en met 31 december 2025.
Wat zijn relance-uren?
Zoals gemeld in een eerder blogbericht kunnen relance-uren door alle ondernemingen gebruikt worden onder bepaalde voorwaarden (o.a. voorafgaand schriftelijk akkoord van de werknemer dat elke 6 maanden moet worden hernieuwd). Het is een jaarlijks bijkomend contingent van 120 overuren dat zeer voordelig is omdat:
er geen overloontoeslagen verschuldigd zijn;
er geen bedrijfsvoorheffing of socialezekerheidsbijdragen verschuldigd zijn;
er geen inhaalrust moet worden voor toegekend;
deze uren niet meegerekend moeten worden voor de interne grens (het maximum aantal overuren dat nog moet worden ingehaald binnen de referteperiode).
Hoeveel relance-uren kan je gebruiken?
Het volgende aantal relance-uren kan worden gebruikt:
120 in de periode van 1 juli 2023 tot 31 december 2023;
120 relance-uren in 2024;
120 in de periode van 1 januari 2025 tot en met 30 juni 2025.
Praktisch?
In afwachting van het in werking treden van de nodige wettelijke bepalingen heeft de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg beslist om het gebruik van de relance-overuren in de praktijk al toe te staan.
De 120 relance-uren kunnen door een werkgever het best eerst uitgeput worden omdat deze zowel voor de werkgever als de werknemer zeer voordelig zijn. Op deze uren moeten geen socialezekerheidsbijdragen of bedrijfsvoorheffing betaald worden. De bruto kost voor de werkgever is wat de werknemer netto ontvangt.
Eens het contingent van de relance-uren is uitgeput kunnen er nog “fiscaal vriendelijke” overuren gepresteerd worden die recht geven op een overwerktoeslag en die fiscaal vriendelijk behandeld worden. De werkgever dient dan wel gebruik te maken van één van de wettelijke systemen die het presteren van overuren toelaten en waarbij er een overwerktoeslag moet worden betaald (bv. de gewone vrijwillige overuren, bijzondere vermeerdering van werk).
Heeft u nog vragen over de relance-uren of de verschillende wettelijke mogelijkheden om overuren te presteren? Commit Advocaten helpt u graag verder.
Ondanks alle zorg die besteed is aan het opstellen van deze tekst, blijven vergissingen en/of onvolkomenheden mogelijk. De auteur en Commit Advocaten bv kunnen daarvoor geen aansprakelijkheid aanvaarden.