Tijdens de corona-crisis maken heel wat werkgevers gebruik van het stelsel van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht “COVID-19”. Sommige werkgevers gingen intussen ook over tot opzegging van de geschorste arbeidsovereenkomst of hadden al opgezegd vóór de crisis en hebben daarna gebruik gemaakt van het stelsel van tijdelijke werkloosheid. De opzeggingstermijn loopt in principe gewoon verder tijdens een periode van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. Maar daar komt verandering in.
1. Huidige regels
In een vorige blogpost bespraken we de versoepeling van het stelsel van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht voor alle werkgevers die de gevolgen van de corona-crisis ondergaan.
Heel wat werkgevers maakten hier gebruik van. De arbeidsovereenkomst van een werknemer wordt tijdens de periode van tijdelijke werkloosheid COVID-19 geschorst.
Wanneer een werkgever vóór of tijdens de periode van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht COVID-19 een werknemer opzegt, zal de opzeggingstermijn volgens de huidige regels niet geschorst worden. De opzeggingstermijn loopt gewoon door en kan eventueel aflopen tijdens de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht COVID-19.
De regeling voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht COVID-19 wijkt hiermee af van het stelsel van tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen. Als een werkgever vóór of tijdens de tijdelijke werkloosheid om economische redenen opzegt wordt de opzeggingstermijn wel geschorst tijdens die periode.
Wanneer een werkgever de arbeidsovereenkomst dus opzegt vóór of tijdens de periode van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht COVID-19, dan loopt de opzeggingstermijn en krijgt de werknemer geen loon voor de niet gewerkte dagen maar enkel een werkloosheidsuitkering. Hierdoor wordt (een deel van) de ontslagkost afgewend.
2. Wetsvoorstel
Verschillende politieke partijen wouden de mogelijkheid voor werkgevers om tijdens de corona-crisis ‘goedkoop’ werknemers te ontslaan, inperken. Er werd een wetsvoorstel ingediend zodat de opzeggingstermijn toch geschorst zou worden in geval van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht COVID-19.
In het oorspronkelijke voorstel werkte de maatregel ook retroactief terug in de tijd.
Het voorstel werd in eerste instantie goedgekeurd maar werd toch voorgelegd aan de Raad van State. De Raad van State was heel kritisch ten aanzien van het eerste voorstel en was onder andere van mening dat die retroactiviteit niet kon.
Gisteren werd in de Commissie Sociale Zaken van de Kamer een consensus bereikt om die retroactiviteit te schrappen en het voorstel sterk te vereenvoudigen.
De krachtlijnen zijn de volgende:
Het wetsvoorstel heeft enkel betrekking op het stelsel van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht COVID-19. Het geldt niet voor situaties waarbij de arbeidsovereenkomst is geschorst omwille van een andere vorm van tijdelijke overmacht. Het blijft dus zo dat andere vormen van tijdelijke overmacht de opzeggingstermijn niet beïnvloeden.
Wordt de opzegging gegeven door de werknemer vóór of tijdens een periode van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht COVID-19, dan loopt de opzeggingstermijn ook gewoon door.
Vanaf de inwerkingtreding van de wet (normaal gezien de datum van publicatie in het Belgisch Staatsblad) geldt echter dat wanneer de opzegging wordt gegeven door de werkgever de opzeggingstermijn wel geschorst wordt door die periodes van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht COVID-19 die vallen na de publicatie van de wet in het Belgisch Staatsblad.
Er bestaat één uitzondering op deze laatste regel. Deze geldt namelijk niet wanneer de opzegging al liep vóór 1 maart 2020. Liep de opzeggingstermijn al voor deze datum, dan zal de opzeggingstermijn nooit geschorst worden door een periode van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht COVID-19 ook al valt deze periode na de datum van publicatie van de wet.
Kortom, wie tijdelijk werkloos is of wordt wegens overmacht COVID-19 en na de publicatie van de wet wordt opgezegd, behoudt zijn volledige opzeg. Tijdelijke werklozen ‘overmacht COVID-19’ van wie de opzeggingstermijn voordien reeds liep, kunnen wel een stuk van hun opzeggingstermijn ‘kwijt’ zijn.
Hou hiermee dus rekening als u als werkgever gebruik maakt van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht COVID-19 en u een werknemer opzegt of recent heeft opgezegd.
***
Wil u graag meer weten over opzegging, tijdelijke werkloosheid en/of overmacht? Commit advocaten helpt u graag verder.
Ondanks alle zorg die besteed is aan het opstellen van deze tekst, blijven vergissingen en/of onvolkomenheden mogelijk. De auteur en Commit Advocaten cvba kunnen daarvoor geen aansprakelijkheid aanvaarden.