De regering heeft in het bijzondere-machtenbesluit van 27 april 2020 een aantal maatregelen genomen die ervoor moeten zorgen dat de tewerkstelling in de kritieke sectoren tijdens de Corona-crisis kan worden gegarandeerd.
In deze blogpost wordt de nieuwe maatregel van de vrijwillige Corona-overuren voor de kritieke sectoren besproken.
In een vorige blogpost hebben we het bestaande systeem van vrijwillige overuren (artikel 25bis Arbeidswet) toegelicht. Dit systeem laat toe dat een werkgever zijn werknemers aanbiedt om op vrijwillige basis overuren te presteren. Voor bedrijven uit de privésector is het aantal vrijwillige overuren beperkt tot 120 uur per kalenderjaar (100 uur wordt voorzien in artikel 25bis Arbeidswet en CAO nr. 129 voorziet een bijkomend contingent van 20 uur). In de openbare instellingen die onder de Arbeidswet vallen, blijft het aantal beperkt tot 100 uur.
Wat houdt het systeem van de vrijwillige Corona-overuren in?
Het basiscontingent van 100 vrijwillige overuren, dat een werknemer kan presteren op grond van artikel 25bis van de Arbeidswet, wordt in het tweede kwartaal van 2020 (april-mei-juni) opgetrokken tot 220 uur in de kritieke sectoren (hier vindt u helemaal onderaan een actuele lijst van deze sectoren).
Voor het tweede kwartaal van 2020 geldt volgens de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (FOD WASO) een bovengrens van 220 vrijwillige overuren:
100 uur als basiscontingent;
120 uur als bijkomend contingent (Corona-overuren).
In het geval dat tijdens het tweede kwartaal 220 overuren worden opgebruikt, kunnen volgens de FOD WASO de extra 20 vrijwillige overuren die door de CAO nr. 129 worden voorzien wel nog worden gepresteerd tijdens de andere kwartalen van het kalenderjaar 2020.
De FOD WASO stelt tot slot dat in het tweede kwartaal van 2020 werknemer en werkgever zelf kunnen bepalen of zij gebruik wensen te maken van het basiscontingent of van het bijkomend contingent. De vrijwillige overuren die tijdens het tweede kwartaal worden gepresteerd mogen dus eerst worden aangerekend op het fiscaal gunstiger (zie verder) bijkomend contingent. Wanneer de overuren van het bijkomend contingent zijn uitgeput kan er, indien gewenst, nog gebruik gemaakt worden van de (resterende) overuren uit het basiscontingent.
Wat is er bijzonder aan het bijkomend contingent vrijwillige overuren?
Het bijkomend contingent vrijwillige overuren dat wordt gepresteerd tijdens het tweede kwartaal van 2020 moet niet worden ingehaald door middel van inhaalrust en telt niet mee voor de toepassing van de interne grens van overuren (d.w.z. het maximaal aantal overuren dat een werknemer op een gegeven moment mag gepresteerd hebben).
De werkgever moet voor de vrijwillige overuren van het bijkomend contingent geen overwerktoeslag van 50% (maandag tot en met zaterdag) of 100% (zon- en feestdagen) betalen.
Op het bijkomend contingent overuren zouden geen sociale bijdragen verschuldigd zijn en er moet geen bedrijfsvoorheffing op worden ingehouden. Wat de werkgever bruto betaalt, zal de werknemer netto ontvangen. Deze gunstige fiscale en parafiscale regeling moet nog wel in wetteksten worden vastgelegd.
Wat is gemeenschappelijk met het basiscontingent vrijwillige overuren?
Een werkgever kan aan zijn werknemers aanbieden om op vrijwillige basis overuren te presteren. De werknemer is vrij om op dit aanbod in te gaan.
Vrijwillige overuren kunnen eenvoudig ingevoerd worden. Om het vrijwillig karakter van de overuren te waarborgen moet er enkel een geschreven overeenkomst gesloten worden tussen werknemer en werkgever. Zo’n akkoord is 6 maanden geldig en kan steeds vernieuwd worden.
Ook bij vrijwillige overuren mag er niet meer gewerkt worden dan 11 uur per dag en 50 uur per week. Dit houdt in dat de vrijwillige Corona-overuren niet toegepast kunnen worden in ondernemingen waar, door toepassing te maken van een andere wettelijke afwijking, effectief reeds tot 11 uur per dag of 50 uur per week wordt gewerkt door de werknemers.
***
Door de maatregel van de regering wordt tijdelijk het systeem van de vrijwillige overuren versoepeld. De bedoeling is om in de kritieke sectoren de tewerkstelling te kunnen garanderen.
Wil u graag meer weten over het invoeren en/of de gevolgen van het bijkomend contingent vrijwillige overuren of andere arbeidsregimes? Commit advocaten helpt u graag verder.
Ondanks alle zorg die besteed is aan het opstellen van deze tekst, blijven vergissingen en/of onvolkomenheden mogelijk. De auteur en Commit Advocaten cvba kunnen daarvoor geen aansprakelijkheid aanvaarden.